Chleb odkwaszający
To nie
jest pospolity blog o gotowaniu .
To blog gdzie podaję pomysły , idee na lepsze odkwaszające jedzonko.
Będziemy razem eksperymentować i szukać smaków alkaicznego jedzenia .
Tu znajdziecie moje propozycje posiłków , czasami dokładne przepisy , ale przede wszystkim pomysły na to co można przygotować szybko,
zdowo i intuicyjnie .
Każdy z nas dysponuje intuicją, jest
ona dla nas czymś naturalnym. Jeśli pozwolimy sobie na częstsze z niej
korzystanie, będzie nam ułatwiać życie w wielu codziennych sytuacjach np. w gotowaniu.
Dzisiaj o odkwaszającym CHLEBIE.
Do pieczenia chleba używam mąk
bezglutenowych : jaglanej, gryczanej, z amarantusa, z Quinna orz skrobi z
tapioki , kukurydzianej lub ostatecznie ziemniaczanej.
O zaletach wszystkich zbóż bezglutenowych i zasadogennych napiszę w
najbliższym czasie.
Kto pragnie na Święta upiec swój chleb odkwaszajacy na zakwasie, toprzypominamiz jest to ostatni moment, aby nastawić zakwas bezglutenowy. Jak zrobić zakwas ? bardzo prosto . Pamiętajcie o kliku podstawowych zasadach :
- słoik należy dokładnie wymyć i wyparzyć wrzatkiem
- do mieszania używamy łyżki
drewnianej
- zakwas potrzebuje stałej temperury
najlepiej powyżej 21 stopni / ja wstawiam słoik do piekarnika i tam sobie stoi/
Zakwas
ryżowo owsiany :
Do litrowego słoika wsypuje po 2
kopiaste łyżki mąki bezglutenowej , dodaje 100 ml wody, dokładnie mieszam. Słoik zakrywam gazą
i odstawiam do wieczora. Wieczorem
dokarmiam zakwas, czyli dosypuje po 1 łyżce każdej mąki i dolewam 50ml
wody.
Zakwas dokarmiamy rano i wieczorem. Po
czterech dniach macie piękny zasadogenny i bezglutenowy zakwas na chleb .
Dzisiaj dla chętnych przepis na bardzo prosty
chlebek gryczano jaglany :
100 g maki jaglanej
100
maki gryczanej
150 g maki z tapioki / luk innej
skrobi /
4 łyżki łupin babki jajowatej / jeśli nie masz , daj zmielone siemię lniane/
3 łyżeczki proszku do pieczenia + sok z pół cytryny
Pół szklanki ziaren słonecznika
Sól do smaku
3 łyżki dobrego oleju
Około 400-500 ml wody
Suche składniki wsypuje do miski i
dokładnie mieszam. Dodaje proszek , na
niego sok z cytryny , olej i stopniowo dolewam wody. Najlepiej ciasto zagniatać
ręką . Ciasto powinno być pulchne i gęste .
Chleb zasadotwórczy pieczemy w prostokątnej foremce około 1 godz . w temperaturze 180-200 stopni. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony . Po
upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego
Dziękuję bardzo za przepis. Zrobię na święta :) Czy łupiny babki mogę zastąpić błonnikiem z babki płesznik i jajowatej? Wszystkiego dobrego i zdrowego. Joanna
OdpowiedzUsuńDobry Aniele, jaki zrobić zakwas, gdy gryka i owies zabronione?
OdpowiedzUsuń